Archive Pages

3/recent/post-list

General Knowledge Quiz Set

Ques 1. Which is the deepest ocean in the world?
(a) Arctic
(b) Atlantic
(c) Pacific
(d) Indian
Answer : (c) Pacific
Ques 2. At which place on earth there is always day and night of an equal; duration ?
(a) On the tropic of Cancer
(b) On the Poles
(c) On the tropic of Capricorn
(d) On the Equator
Answer : (d) On the Equator
Ques 3. All the following countries are permanent members of the Security Council EXCEPT
(a) China
(b) France
(c) Germany
(d) USA
Answer : (c) Germany
Ques 4. In human body vitamins B1,B2,B12 and K are produced in the
(a) Liver
(b) Spleen
(c) Stomach
(d) Intestines
Answer : (d) Intestines
Ques 5. Haridwar is well -known for which one of the following industries ?
(a) fertilisers
(b) Cement
(c) Heavy Electricals
(d) Silk Texitiles
Answer : (c) Heavy Electricals
Ques 6. A gun kicks back when a bullet is fired .It is a good example of Newton's
(A) First Law
(b) Second Law
(c) Third Law
(d) None of these
Answer : (c) Third Law
Ques 7. Which of the following diseases is caused by the deficiency of Iron in human body ?
(a) Anaemia
(b) Scurvy
(c) Dermatosis
(d) Beri-beri
Answer : (a) Anaemia

Ques 8. Which art from saw the maximum development during the period of Mughals?
(a) Sculpture
(b) painting
(c) Dancing
(d) Architecture
Answer : (d) Architecture
Ques 9. The biggest dome in the world is at
(a) Bijapur
(b) Bidar
(c) Fatehpur Sikri
(d) Golconda
Answer : (a) Bijapur
Ques 10. All the following belong to the 'nervous system except
(a) Capillaries
(b) Nerves
(c) Brain
(d) Spinal Cord
Answer : (a) Capillaries
Ques 11. Who is said to be the father of nuclear research in India ?
(a) Raja Ramanna
(b) U.R. Rao
(c) Homi j. Bhaba
(d) C.V. Raman
Answer : (c) Homi j. Bhaba
Ques 12. Name of the only Indian Prime Minister who never faced the parliament during his tenure ?
(a) Atal Behari Vajpayee
(b) Choudhary Charan Singh
(c) Chandrasekhar
(d) Vishwanath Pratap Singh
Answer : (b) Choudhary Charan Singh
Ques 13. Differential Piece Rate System Of payment of wages was first introduced by
(a) Fayol
(b) Taylor
(c) Merrick
(d) None of the above
Answer : (b) Taylor
Ques 15. The biggest satellite of the Solar System, Ganimyd is the satellite of which planet?
(a) Saturn
(b) Jupiter
(c) Neptune
(d) Mars
Answer : (b) Jupiter

Ques 16. Which of the following soils is best suited for the production of cotton ?
(a) Black Soil
(b) Yellow Soil
(c)Phosphaic Soil
(d) Laterite Soil
Answer : (c)Phosphaic Soil
Ques 17. The United Nationas university is located in which of the following cities ?
(a) Geneva
(b) New York
(c) Paris
(d) Tokyo
Answer : (d) Tokyo
Ques 18. The book "big Egos and Small Man" has been written by
(a) Ram Jethmalani
(b) Firoz Varun Gandhi\
(c) Soli Sorabjee
(d) None of these
Answer : (a) Ram Jethmalani
Ques 19. Which of the following is not a conductor of electricity ?
(a) Copper
(b) Aluminium
(c) Water
(d) Tungsten
Answer : (d) Tungsten
Ques 20. Name of the only person who was honoured with Padma Shree, Padma Bhushan, Padma Vibhushan and Bharat Ratna as well?
(a) Mother Teresa
(b) Indira Gandhi
(c) Rabindranath Tagore
(d) Satyajit Ray
Answer : (a) Mother Teresa
Ques 21. Who was known as the "Iron Man of Germany?
(a) Otto Von Bismark
(b) Adolf Hitler
(c) Napolean II
(d) William II
Answer : (a) Otto Von Bismark
Ques 22. Who directed the all-time famous movie called Mother India?
(a) Yash Chopra
(b) Ramesh sippy
(c) Mehboob Khan
(d) Prithvi Raj Kapoor
Answer : (c) Mehboob Khan
Ques 23. Who is called the 'Father of Economics'?
a. Max Muller
b. Karl Marx
c. Adam Smith
d. None of these
Answer : c. Adam Smith
Ques 24. Who has given scarcity definition of economics?
a. Adam Smith
b. Marshall
c. Robbins
d. Robertson
Answer : c. Robbins
Ques 25. The concept of Five year Plans in India was introduced by
a. Lord Mountbatten
b. Jawaharlal Nehru
c. Indira Gandhi
d. Lal Bahadur Shastri
Answer : b. Jawaharlal Nehru
Ques 26. India has:
a. Socialistic economy
b. Gandhian economy
c. Mixed economy
d. Free economy
Answer : c. Mixed economy
Ques 27.National Development Council was set up in:
a. 1948
b. 1950
c. 1951
d. 1952
Answer : d. 1952
Ques 28. For internal financing to Five Year Plans, the government depends on:
a. taxation only
b. taxation and public borrowing
c. public borrowing and deficit financing
d. taxation, public borrowing and deficit financing
Answer : a. taxation only
Ques 29.A tax burden of which increases as income increases is called:
a. Regressive Tax
b. Income Tax
c. Higher Tax
d. Progressive Tax
Answer : d. Progressive Tax
Ques 30.More than 65% of working population of India is engaged in:
a. public sector
b. primary sector
c. secondary sector
d. tertiary sector
Answer : b. primary sector
Ques 31.Economic survey is published by :(IAS 1998)
a. Ministry of Finance
b. Planning Commission
c. Govt of India
d. Indian Statistical Institute
Answer : a. Ministry of Finance
Ques 32.The term ‘Mankad’, which is in news now-a-days, is related with which game?
A) Badminton
B) Cricket
C) Hockey
D) Golf
Answer : B - Mankad is a run out of the non-striker by the bowler before bowling the ball if the non-striker leaves his crease too early
Ques 33.The 2020 Paralympic games will be held in which city?
A) Paris
B) Seoul
C) Berlin
D) Tokyo
Answer : D
Ques 34. The Khajuraho Group of Monuments is located in which state?
A) Madhya Pradesh
B) Maharashtra
C) Rajasthan
D) Andhra Pradesh
Answer : A
Ques 35. The Kuchipudi dance has its origin from which state?
A) Odisha
B) Uttar Pradesh
C) Andhra Pradesh
D) Rajasthan
C) Andhra Pradesh
Ques 36.‘Birr’ is the official currency of which of the following countries?
A) Estonia
B) Togo
C) Ethiopia
D) Eritrea
C) Ethiopia
Ques 37. Ace Against Odds’ is an autobiography of which personality?
A) Raghuram Rajan
B) Sania Mirza
C) Kiran Bedi
D) Sachin Tendulkar
Answer : B
Ques 38. The Kalinga Prize is given for outstanding work in which field?
A) Arts
B) Sports
C) Medicine
D) Science
Answer : D
Ques 39. Santiago is the capital of which country?
A) Namibia
B) Croatia
C) Argentina
D) Chile
Answer : D - and Currency: Chilean peso
Ques 40. Kolannalu, also known as Kolattam, is one of the most popular dance of which state?
A) Kerala
B) Andhra Pradesh
C) Tamil Nadu
D) Odisha
Answer : B
Ques 41. The Great Living Chola Temples are located in which state of India?
A) Tamil Nadu
B) Karnataka
C) Maharashtra
D) Goa
Answer : A
Ques 42. The Beighton Cup is related with which sports?
A) Cricket
B) Hockey
C) Golf
D) Football
Answer : B
Ques 43. When is the International Olympic Day observed?
A) August 5
B) March 31
C) June 23
D) November 10
Answer : C
Ques 44. Hastinapur Wild Life Sanctuary is located in which state?
A) Maharashtra
B) Rajasthan
C) Bihar
D) Uttar Pradesh
Answer : D
Ques 45. The Kanchenjunga Stadium is situated in which city?
A) Guwahati
B) Siliguri
C) Shimla
D) Panaji
Answer : B Siliguri, West Bengal
Ques 46. The Man Booker Prize is given for exceptional contribution in the field of __________
A) Fiction Writing
B) Science and Technology
C) Mathematics
D) Journalism
Answer : A
Ques 47. Who is the author of the book “The Future of India” ?
A) Manmohan Singh
B) Deepak Chopra
C) Amitav Ghosh
D) Bimal Jalan
Answer : D
Ques 48. When is the World Energy Conservation Day observed?
A) March 28
B) December 14
C) April 18
D) August 23
Answer : B
Ques 49. Which among the following is not a specialized agency of United Nations?
A) International Fund for Agricultural Development (IFAD)
B) Universal Postal Union (UPU)
C) International Confederation of Free Trade Unions(ICFTU)
D) World Meteorological Organization (WMO)
Answer : C
Ques 50. Which country has the lengthiest written Constitution in the world?
A) China
B) Britain
C) India
D) France


Answer : C
General Knowledge Quiz Set General Knowledge Quiz Set Reviewed by Gk Corner on July 23, 2019 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.