Archive Pages

3/recent/post-list

General knowledge question answer

1. The main function of palisade parenchyma in leaf is :
(A) respiration (B) photosynthesis
(C) transpiration (D) conduction
Ans : (B)

2. The harmful substances produced by the microbes are known as :
(A) hormones (B) toxins
(C) antibiotics (D) pollutants
Ans : (B)

3. A cyclone occurs when :
(A) there is a low pressure in the centre and high pressure around
(B) the pressure in the centre is equal to the pressure around
(C) there is low pressure all around
(D) there is a high pressure in the centre and low pressure around.
Ans : (A)

4. The previous name of Zaire was :
(A) Congo (B) Sierra Leone
(C) Benin (D) Liberia
Ans : (A)

5. The first organic compound synthesised in the laboratory was :
(A) lactic acid (B) glucose
(C) urea (D) uric acid
Ans : (C)

6. The buffer action of blood is due to the presence of :
(A) Cl– and HCO–3 (B) HCO3– and H2CO3
(C) HCl and NaCl (D) Cl– and CO32–
Ans : (B)

7. An earthquake is also known as :
(A) tremor (B) temper
(C) teacher (D) None of these
Ans : (A)

8. Our atmosphere is divided into...............layers.
(A) four (B) five
(C) two (D) three
Ans : (B)

10. The waves used in sonography are :
(A) sound waves (B) ultrasonic waves
(C) microwaves (D) infra-red waves
Ans : (B)

11. If a body moves with a constant speed in a circle :
(A) no acceleration is produced in it (B) its velocity remains constant
(C) no work is done on it (D) no force acts on it
Ans : (C)

12. Who among the following is was the 15th Prime Minister of India?
(A) Manmohan Singh (B) Narendra Modi
(C) Atal Bihari Vajpayee (D) None of these
Ans : (B)

13. Which is the world's cultural capital in India?
(A) Kolkata (B) Trivandrum
(C) Madurai (D) Mumbai
Ans : (A)

14. Thalassemia is an example of :
(A) Deletion mutation (B) Point mutation
(C) Silent mutation (D) Frameshift mutation
Ans : (D)

15. What accumulates in the muscles after continuous strenuous physical exercise as a result of temporary anaerobic respiration that causes muscular fatigue?
(A) ATP (B) Lactic acid
(C) Ethyl alcohol (D) Carbon dioxide
Ans : (B)

16. The planet which has the highest surface temperature is :
(A) Jupiter (B) Earth
(C) Pluto (D) Venus
Ans : (D)

17. The policy of imperial preferences adopted by Britain in its colonies in 1932 is also known as the :
(A) Hong Kong Agreement (B) London Agreement
(C) Ottawa Agreement (D) Paris Agreement
Ans : (C)

18. the playing time (in seconds) of the full version of Indian National Anthem is :
(A) 60 (B) 52
(C) 55 (D) 57
Ans : (B)

19. The tomb of Jahangir was built at :
(A) Gujarat (B) Delhi
(C) Lahore (D) Agra
Ans : (C)

20. The two richest Eco-zones of India are :
(A) The Himalayas and Vindhyas
(B) The Himalayas and Eastern Ghats
(C) The Himalayas and Western Ghats
(D) The Himalayas and Arvalis
Ans : (C)

21. At the time of independence, predominantly India practised :
(A) Subsistence agriculture (B) Mixed farming
(C) Plantation agriculture (D) Shifting agriculture
Ans : (A)

22. Where is the headquarters of the International Olympic Committee located?
(A) Italy (B) Switzerland
(C) Belgium (D) France
Ans : (B)

21. Who was the brand ambassador of Nokia Phones in India?
(A) Alia Bhatt (B) Aamir Khan
(C) Abhishek Bachchan  (D) M.S. Dhoni
Ans : (A)

23. A computer program that translates one program instruction one at a time into machine language is called a/an :
(A) Interpreter (B) Compiler
(C) Simulator (D) Commander
Ans : (A)

24. The most advanced form of Read Only Memory (ROM) is :
(A) PROM (B) RAM
(C) Cache Memory (D) EEPROM
Ans : (D)

25. The main feature of the Federal State is :
(A) Decentralisation (B) Centralisation
(C) Theory of separation of powers (D) Sovereignty
Ans : (A)

26. Public opinion is :
(A) THe poinion of the maiority
(B) The poinion of the people on political matters
(C) Opinion of the citizens of the country
(D) The Opinion based on reasoning which is for the welfare of hte whole society
Ans : (A)

27. Which one of the following is an item included in the list of Fundamental Duties of an Indian citizen in the Constitution?
(A) To practice secularism.
(B) To develop scientific temper, humanis, and the spirit o fenquiry and reform.
(C) To pay all taxes to government regularly and correctly.
(D) Not to assault any public servant in the (during) performance of his duties.
Ans : (B)

28. Where is the headquarters fo Hindustan Zinc Ltd?
(A) udaipur (B) Jodhpur
(C) Jaisalmer (D) Jaipur
Ans : (A)

29. RBI gave in-principle approval for the following identities to start ‘Small Bank’, which of these is not a microfinance institution?
(A) Au Financiers (Jaipur)
(B) Equitas Holdings Pvt. Ltd. (Chennai)
(C) RGVN (North East) (Guwahati)
(D) Disha Microfin Pvt. Ltd. (Ahmedabad)
Ans : (A)

30. Who is called the ‘Father of Economics’?
(A) Adam Smith (B) Alfred Marshall
(C) Max Muller (D) Karl Marx
Ans : (A)

31. The longest river in the world is :
(A) Brahmaputra (B) Amazon
(C) Ganga (D) Nile
Ans : (D)

32. The first to invade India were the :
(A) Persians (B) Arabs
(C) Aryans (D) Greeks
Ans : (C)

33. Niyamgiri hill is located in Kalahandi district of :
(A) Punjab (B) Kerala
(C) Odisha (D) Paschim Bangal
Ans : (C)

34. The Indian Supercomputer built by CRL, Pune which ranked fourth fastest in the world and most powerful in Asia is called :
(A) EKA (B) SAGA
(C) Virgo (D) Param
Ans : (A)

35. A solution is :
(A) a solid dissolved in water (B) a mixture of two liquids
(C) a homogeneous mixture of two or more substances (D) a solid dissolved in a liquid.
Ans : (C)

36. Who among the following Mughal rulers has been called the 'Prince of Builders?
(A) Shah Jahan (B) Babur
(C) Akbar (D) Jahangir
Ans : (A)

37. Name the American film cartoonist who created Mickey mouse and Donald Duck :
(A) Steven Spielberg (B) Hanna Barbera
(C) Warner Brothers (D) Walt Disney
Ans : (D)

38. Name the oldest Indian civilization :
(A) Mesopotamian civilization (B) Egyption civilization
(C) Indus valley civilization (D) None of these
Ans : (C)

39. Fifth Generation Computers are :
(A) Data interpreters (B) Data Controllers
(C) Data Processors (D) Knowledge processors
Ans : (D)

40. Which of the following water bodies is not a freshwater resource?
(A) Jaisamand (B) Ganga river
(C) Yamuna river (D) Chilika lake
Ans : (C)

41. Who among the following is the Home-Minister in the Union Cabinet of India?
(A) Sushma Swaraj (B) Narendra Modi
(C) Rajnath Singh (D) Arun Jaitley
Ans : (C)

42. The moment of inertia of a body does not depend upon its :
(A) axis of rotation (B) angular velocity
(C) form of mass (D) distribution of mass
Ans : (B)

43. Eutrophication of a water body enhances :
(A) Organic matter production (B) Biological oxygen demand
(C) Both (A) and (B) (D) Neither (A) nor (B)
Ans : (C)

44. In a conductor :
(A) there is no conduction band
(B) the forbidden energy gap is very wide
(C) the forbidden energy gap is very narrow
(D) the valence band and the conduction band overlap each other
Ans : (D)

45. Atmospheric temperature increasing at the higher altitudes is called :
(A) Radiation (B) Inversion
(C) Conduction (D) Convection
Ans : (B)

46. The maximum strength of Rajya Sabha is :
(A) 220 (B) 200
(C) 250 (D) 240
Ans : (B)

47. If the President of India wants to resign, he has to address the letter of resignation to the :
(A) Chief Justics of India (B) Prime Minister
(C) Vice-President (D) Speaker
Ans : (C)

48. Who acts as the channel of communication between the Pesident and the Council Ministers?
(A) Chairman, Rajya Sabha (B) Speaker of Lok Sabha
(C) Vice-President (D) Prime Minister
Ans : (D)

49. Largest producer of Bauxite in the world is :
(A) U.S.A. (B) Jamaica
(C) Chile (D) Australia
Ans : (D)

50. Who among the following was responsible for the revival of Hinduism in 19th century?
(A) Swami Dayanand (B) Swami Vivekanand
(C) Guru Shankaracharya (D) Raja Ram Mohan Roy
Ans : (B)

51. The Noble Peace Prize is awarded in which city?
(A) Burssels (B) Geneva
(C) Oslo (D) Stockhlm
Ans : (C)

52. Just born baby has the respiratory rate as :
(A) 32 times/minute (B) 26 times/minute
(C) 18 times/minute (D) 15times.minute
Ans : (A)

53. Which of the following is very reactive and kept in kerosene?
(A) Sodium (B) Potassium
(C) Iodine (D) Bromine
Ans : (A)

54. According to keynes, business cycles are edue to variation in the rate of investment caused by fluctuations, in the :
(A) Marginal efficiency of capital
(B) Marginal propensity to save
(C) Marginal propensity to consumption
(D) Marginal efficiency to investment
Ans : (A)

55. The main emphasis of Keynesian economics is on :
(A) Expenditure (B) Exchange
(C) Foreign trade (D) Taxation
Ans : (A)

56. Who among the Delhi Sultans died of a sudden fall from a horse at lahore while playing Chaugan?
(A) Qutbuddin Aibak  (B) Iltutmish
(C) Balban (D) Jalaluddin Khilji
Ans : (A)

57. Buddha means :
(A) Great Conqueror (B) Great saint
(C) Wise one (D) Enlightened one
Ans : (D)

58. The excretory aperture in Paramoecium is known as :
(A) Cytopharynx (B) Cytostome
(C) Cytopyge (D) Crypotspere
Ans : (C)

59. IVF (In Vitro Fertilizatio) Technique was first devised by :
(A) Patrick Steptoe adn Robert Edward (B) Dr. Henry dixon
(C) Robertson (D) Dr. Martin Cooper
Ans : (A)

60. Which of the schemes of the Government of India makes Indian cities free from slums?
(A) Rajiv Awas Yojana (B) Antyodaya
(C) Indira Awas Yojana (D) Central Rural Sanitation Programme
Ans : (A)

61. Indian economy is a :
(A) capitalistic economy (B) centralized economy
(C) mixed economy (D) communistic economy
Ans : (C)

62. Who built the famous Vaikunta Perumal temple at Kanchipuram?
(A) Nandi Varman II (B) Aparajita Varman
(C) Narasimha Varman II (D) Parameshvara Varman II
Ans : (A)

63. UNO was founded in the year :
(A) 1950 (B) 1953
(C) 1945 (D) 1946
Ans : (C)

64. Universal adult franchise shows that India is a country which is :
(A) democratic (B) sovereign
(C) secular (D) socialist
Ans : (A)

65. The largest fresh water lake in India is :
(A) Wular lake (B) Nainital lake
(C) Dal lake (D) Bhimtal lake
Ans : (A)

66. Who was awarded the first Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award?
(A) Mother Teresa (B) Morarji Desai
(C) JRD Tata (D) None of these
Ans : (A)

67. International Literacy Day is observed on Which one of the following days every year?
(A) 28th March (B) 18th September
(C) 8th September (D) 18th March
Ans : (C)

68. Who is called Rawalpindi Express?
(A) Rahul Dravid (B) Imran Khan
(C) Sachin Tendulkar (D) Shoaib Akhtar
Ans : (D)

69. Who is the author of 'A Suitable Boy'?
(A) Arundhati Roy (B) Kushwant Singh
(C) Vikram Seth (D) None of these
Ans : (C)

70. Interveinal necrotic spots on leaves appear due to :
(A) HF injury (B) SO2 injury
(C) NO2 injury (D) O3 injury
Ans : (B)

71. Nuclear fallout contains :
(A) Alpha particles (B) b-particles
(C) Both (A) and (B) (D) Neither (A) and (B)
Ans : (C)

72. Nucleons are regarded as composites sub-particles known as :
(A) Mesons (B) Quarks
(C) Leptons (D) Photons
Ans : (B)

73. To open a door easily, the handle should be fixed :
(A) near the hinges (B) away from id-point opposite to hinges
(C) in the middle (D) None of these
Ans : (D)

74. How many bytes are equal to one kilobyte?
(A) 1050 (B) 1000
(C) 976 (D) 1024
Ans : (D)

75. Which one of the following converts assembly language into machine language?
(A) Algorithm (B) Interpreter
(C) Compiler (D) Assembler
Ans : (D)

76. Species which has restricted distribution is called :
(A) Eco species (B) Endemic
(C) Sympatric (D) Allopatric
Ans : (B)

77. Franchising is :
(A) not having to pay and fee (B) a form of licensing
(C) operating a business without a licence (D) operating with less control
Ans : (B)

78. Rashtriya Krishi Bima Yojana was introduced in :
(A) 1992 (B) 1998
(C) 1999 (D) 1996
Ans : (C)

79. Buyers and Sellers will have perfect knowledge of market conditions under :
(A) Duopoly (B) Perfect competition
(C) Monopolistic competition (D) Oligopoly
Ans : (A)

80. Which Indian State is the leading cotton producer?
(A) Gujarat (B) Maharashtra
(C) Andhra Pradesh (D) Madhya Pradesh
Ans : (A)

81. The ‘more mega store’ retail chain belongs to which indian Industry?
(A) Reliance industry (B) Bharti Enterprises
(C) Aditya Birla Group (D) None of thesse
Ans : (C)

82. Vulcanized rubber contains suplhur :
(A) 2% (B) 3-5%
(C) 7-9% (D) 10-15%
Ans : (B)

83. In the periodic table of elements, on moving from left to right across a period, the atomic radius :
(A) decreases (B) increases
(C) remains unchanged (D) does not follow as definite pattern
Ans : (A)

84. If the average revenue is a horizontal straight line, masrginal revenue will be :
(A) U shaped (B) Kinked
(C) Identical with average revenue (D) L shaped
Ans : (C)

85. The hypodthesis that rapid growth fo per capita income will be associated with a reduction in poverty is called :
(A) trickle down Hypothesis (B) trickle up hypothesis
(C) U shaped hypothesis (D) poverty estimation hypothesis
Ans : (A)

86. Which one of the following coins was issued in silver during the Gupta period?
(A) Kakini (B) Nishka
(C) Rupyaka (D) Dinar
Ans : (C)

87. Lothal, the dockyard site of the Indus Valley Civilization, is situated in :
(A) Gujarat (B) Punjab
(C) Pakistan (D) Haryana
Ans : (A)

88. Which of the following is an example of parasitic alga?
(A) Ulothrix (B) Caphaleuros
(C) Oedogonium (D) Sargassum
Ans : (B)

89. Solitary cymose inflorescence is observed in :
(A) Rose (B) Chinarose
(C) Tuberose (D) Gardenia
Ans : (D)

90. What is meant by ‘Capital Gain?
(A) Appreciation in the money value of assets
(B) Additions to the capital invested in a business
(C) Part of profits added to the capital
(D) None of the above.
Ans : (A)

91. Which of the following listed is not a feature of organic farming?
(A) Use of synthetic fertilizers
(B) Very less energy consumption
(C) The non-use of chemical fertilizers and pesticides
(D) Soil is nurtured for future use by maintaining micro-organisms
Ans : (A)

92. Which one of the following types of malaria is pernicious malaria?
(A) Tertian (B) Malignant
(C) Vivax (D) Relapse
Ans : (B)

93. Who wrote the book ‘System a Naturae’?
(A) Darwin (B) Linnaeus
(C) Lamarck (D) Buffon
Ans : (B)

94. In which year was Anti-Defection Bill passed by the Indian Parliament?
(A) 1990 (B) 1995
(C) 1980 (D) 1985
Ans : (D)

95. How many fundamental duties are there in our Indian Constitution?
(A) 12 (B) 8
(C) 11 (D) 9
Ans : (C)

96. A metal ball and a rubber ball, both having the same mass, strike a wall normally with the same velocity. The rubber ball rebounds and the metal ball does not rebound. It can be concluded that :
(A) both suffer the same change in momentum
(B) the initial momentum of the rubber ball is greater than that of the metal ball
(C) the rubber ball suffers greater change in momentum
(D) the metal ball suffers greater change in momentum
Ans : (C)

97. If the phase difference between two points is 120° for a wave with a velocity of 360 m/s and frequency 500 Hz, then path difference between the two points is :
(A) 12 cm (B) 24 cm
(C) 1 cm (D) 6 cm
Ans : (B)

98. Who invented the electric bulb?
(A) Thomas Alva Edison (B) James Watt
(C) Thomas More (D) None of these
Ans : (A)

99. Who invented aeroplane?
(A) Hoffman (B) Wright Brothers
(C) Edison (D) Stevenson
Ans : (B)

100. The name of the great maestro of Indian Music "Ustad Bismillah Khan" is related to :
(A) Shehnai (B) Tabla
(C) Sarod (D) Flute
Ans : (A)

101. Which of the following is not a greenhouse gas?
(A) Water vapour (B) O2
(C) O3 (D) CO2
Ans : (B)

102. National Science Day in India is celebrated on :
(A) 30th April (B) 1st February
(C) 28th February (D) 23th March
Ans : (C)

103. The name of the common currency launched by members of the European Union is :
(A) Sterling (B) Dollar
(C) Euro (D) Pound
Ans : (C)

104. Poison used for killing rate is :
(A) Calcium phosphide (Ca3P2)
(B) Zinc phosphide (Zn3P2)
(C) Magnesium nitride (Mg3N2)
(D) Mgnesium phosphide (Mg3P2)
Ans : (B)

105. Which one of the following elements exhibits the greatest tendency to lose electrons?
(A) Fluorine (B) Lithium
(C) Oxygen (D) Zinc
Ans : (B)

106. Widal test is used for the diagnosis of :
(A) Salmonellosis (B) Malaria
(C) Cholera (D) Typhoid
Ans : (D)

107. 2,4-D is used as :
(A) Weedicide (B) Vitamin
(C) Fertilizer (D) Insecticide
Ans : (A)

108. SEBI was set up in
(A) 1992 (B) 1980
(C) 1984 (D) 1988
Ans : (D)

109. In a free enterprise economy, resource allocation is determined by :
(A) the pattern of consumers spending
(B) the wealth of the entrepreneurs
(C) decision of the Government
(D) the traditional employment of factors
Ans : (A)

110. Lionel Messi, the winner of four FIFA Ballion d’of adn World Player of the year, belongs to :
(A) Brazil (B) Spain
(C) Argentina (D) Germany
Ans : (C)

111. “Consumer Electronic Imaging’ fair 2013”, formally called as “Photo Fair”, will be organize in January 2015 at :
(A) Kolkata (B) Chennai
(C) Delhi (D) Mumbi
Ans : (C)

112. To conserve coral reefs, the Government of India declared one of the following as marine Park :
(A) Gulf of Kutch (B) Lakshadweep Islands
(C) Gulf of Mannar (D) Andaman Islands
Ans : (A)

113. Uric acid is the chief nitrogenous wastes in :
(A) Frogs (B) Birds
(C) Fishes (D) Mankind
Ans : (B)

114. Which of the following devices can be used to detect radiant heat?
(A) Liquid thermometer
(B) Six's maximum and minimum thermometer
(C) Constant volume of air thermometer
(D) Thermopile
Ans : (D)

115. What is ‘Biodiversity’?
(A) Many types of flora & fauna in one forest
(B) Many types of flora and fauna in many forests
(C) Many population f one specie in one species in one forest
(D) All the above are true.
Ans : (A)

116. The first woman to preside over the UN General Assembly :
(A) Rajkumari Amrit Kaur (B) Vijaylakshmi Pandit
(C) Kamla Nehru  (D) Indira Gandhi
Ans : (B)

117. Pancha siddhantham of Varaha mihira deals with :
(A) Astrology(B) Astronomy
(C) Medicine (D) Anatomy
Ans : (B)

118. The Mountain formed on the earth crust due to tension is called :
(A) Young folded mountain (B) Old folded mountain
(C) Laccolith mountain (D) Block Mountain
Ans : (D)

119. Movement of hairs in Drosera is referred to as :
(A) Heliotropism (B) Thigmotropism
(C) Photonastic (D) Seismonastic
Ans : (B)

120. The word ‘Buddha’ means :
(A) an enlightened one (B) a wanderer
(C) a conqueror (D) a liberator
Ans : (A)

121. 1917 is known for :
(A) End of the World War-I (B) The Russian Revolution
(C) Battle of Trafalgar (D) Battle of Waterloo
Ans : (B)

122. For immediate energy production in cells, one should take :
(A) vitamin C (B) sucrose
(C) glucose (D) proteins
Ans : (C)

123. In the human body, ligaments are made up of :
(A) yellow fibers only (B) yellow fibers and muscle fibers
(C) white fibers and some yellow elastic fibers (D) white fibers only.
Ans : (C)

124. Which Article of the Constitution enjoins the State to establish Village Panchayat?
(A) Article 44 (B) Article 57
(C) Article 32 (D) Article 40
Ans : (D)

125. The World Trade Organization (WTO) came into effect in :
(A) 1995 (B) 1997
(C) 1990 (D) 1993
Ans : (A)

126. Which one of the following contains the maximum percentage of carbon?
(A) Wrought iron (B) High speed steel
(C) Cast iron (D) Stainless steel
Ans : (C)

127. Which of the following appeared to be with a significant potential for accumulation through food chains?
(A) Lindane (B) Carbaryl
(C) DDT (D) Parathion
Ans : (C)

128. Lungs of a plant are :
(A) flowers (B) roots
(C) leaves (D) stems
Ans : (C)

129. Who has authored the book titled 'Narendra Modi : A Political Biography?
(A) Jeffrey Dell (B) Kingsley Amis
(C) Andy Marino (D) David Irving
Ans : (C)

130. Which scientist discovered the radioactive element Radium?
(A) Marie Curie (B) Isaac Newton
(C) Albert Einstein (D) Benjamin Franklin
Ans : (A)

131. Golden Globe Awards are associated with :
(A) Social work (B) Journalism
(C) Peace initiative (D) Films
Ans : (D)

132. Which of the following is India's highest honour in the field of literature?
(A) Saraswati Samman (B) Vyas Samman
(C) Kalidas Samman (D) Jnanpith Award
Ans : (D)

133. Red Data Book contains :
(A) Red pandas (B) Rare plants and animals under threat
(C) Rare minerals (D) Vanishing rivers
Ans : (B)

134. The element absorbed both in cation and anion form is :
(A) Sulphur (B) Nitrogen
(C) Calcium (D) Phosphorus
Ans : (B)

135. Antacid tablets consist of :
(A) Hydroxides of sodium, magnesium and aluminum
(B) Hydroxides of magnesium and aluminum
(C) Hydroxides of sodium and aluminum
(D) Hydroxides of magnesium and sodium
Ans : (B)

136. The Declaration of the Rights of Man is related with :
(A) The Russian Revolution
(B) The French Revolution
(C) The American War of Independence
(D) The Glorious Revolution of England
Ans : (B)

137. Which Charter Act brought to an end, the East India Company's monopoly in India's foreign trade?
(A) Charter Act of 1853 (B) Charter Act of 1793
(C) Charter Act of 1813 (D) Charter Act of 1833
Ans : (C)

138. What was the original name of Nur Jahan?
(A) Zeb-un-Nissa (B) Fatima Begum
(C) Mehr-un-Nissa (D) Jahanara
Ans : (C)

139. The study of factor pricing is alternatively called the theory of :
(A) functional distribution (B) personal distribution
(C) income distribution (D) wealth distribution
Ans : (A)

140. Which of the following is a metallic ore?
(A) Mica (B) Quartz
(C) Feldspar (D) Galena
Ans : (D)

141. ‘Canterbury’, the premium Indian brand of woollen cardigans and pullovers is from the house of :
(A) Monte - Carlo (B) woodland
(C) Digjam (D) OCM
Ans : (A)

142. Transpiration through leaves is called as :
(A) Cauline transpiration (B) Foliar transpiration
(C) Cuticular transpiration (D) Lenticular transpiration
Ans : (B)

143. The special modified epidermal cells surrounding stomatal pore are called :
(A) Epithelial cells (B) Guard cells
(C) Subsidiary cells (D) Accessory cells
Ans : (B)

144. Period of oscillation of 3 cm microwaves in seconds is :
(A) 1 × 1010 (B) 1 × 10-10
(C) 0.01 (D) 0.001
Ans : (B)

145. In which one of the following the phenomenon of total internal reflection of light is used?
(A) Formation of mirage (B) Working of binoculars
(C) Formation of rainbow (D) Twinkling of stars
Ans : (C)

146. In India the largest single item of current government expenditure is :
(A) Defence Expenditure (B) Interest Payment of debt
(C) Payment of subsidies (D) Investment in social overheads
Ans : (B)

147. The demand for a factor of production is :
(A) direct (B) derived
(C) Neutral  (D) discretion of the producer
Ans : (B)

148. Leaving agricultural land uncultivated for some years known as :
(A) Intensive farming (B) Following
(C) Shifting cultivation (D) Subsistence farming
Ans : (B)

149. The sky appears blue due to :
(A) Rayleigh scattering (B) Mie scattering
(C) Back scattering  (D) None of the above
Ans : (A)

150. Which metal remains in the liquid form under normal conditions?
(A) zinc  (B) radium
(C) uranium  (D) mercury
Ans : (D)
General knowledge question answer General knowledge question answer Reviewed by Gk Corner on July 28, 2019 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.