100 MCQ Gk question answer

1. Silviculture is the branch of botany
in which we study about-
(a) Culture of algae
(b) Development of of rest
(c) Culture of fungi
(d) Siliciphida plant

Answer : b

2. Study of pollen grain is called-
(a) Pomology (b) Polynology
(c) Phocology (d) Mycology

Answer : b

3. Study of internal structure of plant-
(a) Morphology (b) Anatomy
(c) Cology (d) Taxonomy

Answer : b

4. Estimatin of age of woody plant by
counting annual ring is-
(a) Dendrology
(b) Denrochronolgy
(c) Agronomy
(d) Demography

Answer : b

5. Study of growing plant without soil
in water containing nutrient is-
(a) Hydrotonics
(b) Hydrophonics
(c) Hypotonics
(d) None

Answer : b

6. In Exo-biology we study about-
(a) External structure of living
beings
(b) Life present on the earth
(c) Life present in the other layer of
earth atmosphere
(d) Life found in space and on other
setallite.

Answer : d

7. Xenobiotics which are inherently
resistant to microbial attack are
called as-
(a) Biodegradable
(b) All of the given optins
(c) Recalcitrant
(d) Persistent

Answer : c

8. Curd is sour due to presence of
(a) Citric Acid (b) Lactic Acid
(c) Acetic Acid
(d) None of these

Answer : b

9. EBOL is a –
(a) Virus (b) Bacteria
(c) Protozoa (d) Fungi

Answer : a

10. Virus that infect bacteria are called
(a) Bacteriophages (b) Basophils
(c) Basal body
(d) Basidiospores

Answer : a

11. Desease caused by HIV-
(a) Tuberculosis
(b) Cancer
(c) Acquired immune deficiency
syndrome
(d) None of these

Answer : c

12. The biggest single- celled organism
is
(a) Yeast
(b) Acetabularia
(c) Acetobacter
(d) Amoeba

Answer : b

13. Agar – Agar is obtained from –
(a) Fungi (b) Algae
(c) Moss (d) Bacteria

 Answer : b

14. Red rot of sugarcane is caused by
(a) Colletotrichum falcatum
(b) Cercospora percoruata
(c) Alternaria alternate
(d) Phylophthora infestans

Answer : a

15. Aflatoxins are produced by –
(a) Fungi (b) Bacteria
(c) Algae (d) Viruses

Answer : a

16. Statements:
1. In Gymnosperms, seeds are
enclosing in side fruits.
2. Dicots and monocots are included
in Angiospersm.
(a) Both Statements 1 and 2 are
correct.
(b) Both Statements 1 and 2 are
incorrect.
(c) Statement 1 is correct, but
Statement 2 is incorrect.
(d) Statement 1 is incorrect, but
Statement 2 is correct.

Answer : d

17. Which part of the cinchona yields a
drug?
(a) Endosperm (b) Pericarp
(c) Bark (d) leaf

Answer : c

18. Fiber of cotton is obtain from–
(a) Stem (b) Seed
(c) Fruit (d) Root

Answer : c

19. An enzyme produced by HIV that
allows the integration of HIV DNA
into the host cell’s DNA is -
(a) Integrase (b) Ligase
(c) Helicase
(d) DNA gyrase

Answer : a

20. Dr. Norman E. Borlaug belonged to-
(a) Spain (b) Mexico
(c) America (d) Austria

Answer : c

21. Eye of potato are -
(a) Apical buds
(b) Axillary buds
(c) Adventitous root
(d) Extra axillary bud

Answer : b

22. Ginger is-
(a) Modified root
(b) Modified stem
(c) Modified leaf
(d) Modified bulb

Answer : b

23. Cactus is referred to as-
(a) Hydrophte (b) Mesophte
(c) Xerophyte (d) Epiphte

Answer : c

24. Agar – agar is prepared from
(a) Alage (b) Lichens
(c) Fungi (d) Bryophyte

Answer : a

25. The inflorescence of wheat is-
(a) Raceme (b) Catkin
(c) Spike (d) Panicle

Answer : c

26. Consider the following statements:
(1) Maize can be used for the
production of starch
(2) Oil extracted from miaze can be
a feedstock fro biodiesel
(3) Alcoholic beverages can be
produced by using maise.
Which of the statements given above
is/ are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2, and 3

Answer : d

27. Double fertilization is main feature
of-
(a) Bryophtes
(b) Pteridophytes
(c) Gymnosperm
(d) Angiosperm

Answer : d

28. Parthenogenesis is a process in
which-
(a) Fruit develop without harmone
(b) Fruit develop without
fertilization
(c) Development of egg without
fertilization
(d) Development of embryo without
fertilization

Answer : b

29. A fertilized egg is known as-
(a) Oospore
(b) Conidiospre
(c) Zoospore
(d) Zygote

Answer : d

30. Lungs of a plant are-
(a) Leaves (b) Stems
(c) Flowers (d) Roots

Answer : a

31. The plant from which cocoa and
chocolate are obtained is–
(a) Herb (b) shrub
(c) Small tree
(d) very big tree

Answer : b

32. Crop shown at the commencement
of the monsoon is called-
(a) Rabi crop
(b) Cash crop
(c) Kharif crop
(d) none of these

Answer : c

33. Plant which grow in saline soil are-
(a) Xerophytes
(b) Hydrophytes
(c) Halophytes
(d) Succulents

Answer : c

34. Transpiration in plants is a process
of
(a) Photorespiration
(b) Water loss
(c) Food production
(d) Respiration

Answer : b

35. In soil, water that is readily available
to plant roots is:
(a) Gravitational water
(b) Capillary water
(c) Hygroscopic water
(d) Bound water

Answer : b

36. Vaseline was applied to both
surfaces of the leaves of aplant.
Which of the following
process/processes would be
affected?
1. Photosynthesis
2. Rspiration
3. Transpiration Select the correct
answer using the code given below:
(a) 1 and 3 only (b) 2 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Answer : c

37. Willting of plants occurs due to
excessive:
(a) Absorption
(b) Transpiration
(c) Respiration
(d) Guttation

Answer : b

38. The loss of water in the form of
water drops is called-
(a) Transpiration (b) Respiration
(c) Guttation (d) Exosmosis

Answer : c

39. Transpiration differs from
evopartion in-
(a) Rate of water loss
(b) Transpiration is a physiological
process while evaporation is
physical process.
(c) Transpiration is physical process
while evaporation is a physiological
process.
(d) Frequency of water loss.

Answer : b

40. Dwarf plants can be made taller by
applying-
(a) Gibberellins (b) Auxins
(c) Cytokinins (d) Dormin

Answer : a

41. The oxygen in photsythesis is
released from-
(a) CO2
(b) H2O (c) Both CO2
& H2O
(d) Chlorophyll

Answer : b

42. Photolysis of water involves-
(a) Excitement of water
(b) Evoluation of oxygen
(c) Breakdown of water by light
(d) Splitting of water into its ion H+
and OH-

Answer : c

43. An element present in chlorophyll –
(a) Ca (b) Fe
(c) Mg (d) S

Answer : c

44. Respiration is-
(a) Endothermic process
(b) Exothermic process
(c) Anabolic process
(d) Endagenic process

Answer : b

45. Fermentation is –
(a) Anearobic respiration
(b) Incomplete oxidation of
carbohydrate
(c) Complete oxidation carbohydrate
(d) None of above

Answer : b

46. Incomplete break down of sugar in
anaerobic respiration form –
(a) Fructose and water
(b) Glucose and CO2
(c) Alcohol and CO2
(d) Water and CO2

Answer : c

47. Respiration is –
(a) Catabolic process that uses
carbon dioxide, produce oxygen and
converted released energy to ATP
(b) Anabolic process that uses
oxygen and carbon dioxide to form
ATP
(c) Anabolic process that uses
oxygen, piduces carbon dioxide and
converts released energy into ATP
(d) Catabolic process that uses
oxygen produces carbon dioxide and
converts released energy into ATP

Answer : d

48. Harmone helping in cell division-
(a) IAA
(b) NAA
(c) Cytokinn / Seatin
(d) Cibberellin

Answer : c

49. The instrument by which rate of
growth of plant is measured-
(a) Hydrometer
(b) Auxanometer
(c) Osmometer
(d) Potometer

Answer : b

50. For the growth in length of plant
which of the following is not
essential-
(a) Sodium (b) Calcium
(c) Nitrogen (d) Phosphorus

Answer : a

51. Example of positive geotropism is-
(a) Closing of flower
(b) Upward growth of stem
(c) Downwards growth of root
(d) Lateral growth of root

Answer : c

52. Leaves of which of the following
plants are not used for the rearing of
silkworms?
(a) Mulberry (b) Castor
(c) Oak (d) Teak

Answer : d

53. Water and mineral in plant is
transported through-
(a) Xylem (b) Phloem
(c) Pith (d) Cortex

Answer : a

54. Number of stomata is less and
sunkin in-
(a) Mesophytes (b) Halophytes
(c) Hydrophytes (d) Xerophytes

Answer : d

55. Which of the following is used as
rodenticide?
(a) Zinc phosphide
(b) Zinc carbonate
(c) Zinc chloride
(d) Zinc sulphide

Answer : d

56. Red not of sugarcane is caused by-
(a) Calletotrichum falcatum
(b) Cercopspora personata
(c) Alternaria alternata
(d) Phylophthora Infestans

Answer : a

57. Element playing role in nitrogen
fixation-
(a) Mn (b) Mo
(c) Zn (d) Cu

Answer : b

58. Branch of science which deal with
the study of skin of man-
(a) Physiology (b) Anatomy
(c) Biochemistry
(d) Demetology

Answer : d

59. Study of disease like cancer-
(a) Osteology (b) Oncology
(c) Karyology
(d) Nephrology

Answer : b

60. What is vermicultrue?
(a) The science of raising worms
(b) The science of studying
(c) The science of killing worms
(d) None of these

Answer : a

61. Which of the following have coral
reefs?1. Andaman and Nicobar Island
2. Culf of Kachchh
3. Gul of Mannar
4. Sundar – bans
Select correct answer using code:
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2 and three only
(c) 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4 only

Answer : a

62. What does the word ‘amphibian’
mean?
(a) Two lives (b) Four lives
(c) Three lives (d) One life

Answer : a

63. Kala – azar is transmitted by ….
(a) Black flies (b) sand fly
(c) Tsetse fly (d) Mites

Answer : b

64. Meocyanin is an oxygen-transpot
metalloprotein in some invertebrate
animals. This protein contains:
(a) One proper atom
(b) two copper atoms
(c) one iron atom
(d) one magnesium atom

Answer : a

65. What is farming along with animal
husbandry called?
(a) mixed farming
(b) Mixed agriculture
(c) Dairy farming
(d) Truck farming

Answer : a
66. Only male frog produce croacking
sound because-
(a) Female frog have no layrny
(b) Female frog have larynx but no
vocal cord
(c) Male frog have three pair of
vocal cord
(d) Male frog can magnify their
voice with the help of sound box

Answer : a

67. Cobra emits venom through:
(a) Fangs (b) Tooth
(c) Lower jaw (d) None

Answer : a

68. The most poisonous snake is-
(a) Rattle snake (b) Python
(c) Krait (d) Tree snake

Answer : c

69. The snake who make their nest-
(a) Chain viper (b) King cobra
(c) Krait
(d) Shaw scaled vipar

Answer : b

70. Dolphins are classified under-
(a) Pices (b) Amphibian
(c) Reptile (d) Mammal

Answer : d

71. Substance found in blood which
help in cloting –
(a) Fibrinogen (b) Heparin
(c) Thrombin (d) Globine

Answer : a

72. Which of the following gland is
responsible for the secretion of
insulin.
(a) Pituitary (b) Pineal
(c) Thymus (d) Pancrease

Answer : d

73. The sense of balance is achieved by:
(a) Carebellum equilibrium
(b) Thalamus equilibrium
(c) Cerebrum equilibrium
(d) Spinal equilibrium

Answer : a

74. Image of object is formed on which
part of eye-
(a) Cornea (b) Choroid
(c) Retina (d) Iris

Answer : c

75. Glucose is a type of –
(a) Teterose sugar
(b) Hexose sugar
(c) Pentose
(d) None of them

Answer : b

76. In an accident of, a person’s brain
was injured due to which he could
not regulate body temperature,
hunger and water balance. Which
one among the following parts of his
brain was affected?
(a) Cerebellum
(b) Medulla oblongata
(c) Hypothalamus
(d) Corpus callosum

Answer : a

77. Which vein brings clean blood from
the lungs into the heart?
(a) Renal Vein
(b) Pulmonary Veinm
(c) Vena Cava
(d) Hepatic Vein

Answer : b

78. In human body, which one of
following harmones regulates blood
calcium and phosphate?
(a) Glucagon
(b) Growth harmone
(c) Parathyoid harmone
(d) Thyroxine

Answer : c

79. Which endocrine gland requires
iodine to synthesize a particular
hormone whose deficiency may
cause goiter disease?
(a) Hypothalamus (b) Pancreas
(c) Thymus
(d) Throid gland

Answer : d

80. Energy is required for maintenance
of life. It is obtained by a process
called-
(a) Metabolism
(b) Phagocytois
(c) Photorespiration
(d) Decomposition

Answer : d

81. Which one of the following is not a
part of nerves?
(a) Axons
(b) Connective tissues
(c) Schwann cells
(d) Smooth muscles

Answer : b

82. Blood is a /an –
(a) Connective tissue
(b) Epithelial tissue
(c) Both of the above
(d) None of above

Answer : a

83. The largest organ of human body is-
(a) Heart (b) Brain
(c) Liver (d) Kidney

Answer : c

84. Name the Vitamin not found in any
animal food:
(a) Vitamin B12 (b) Vitamin C
(c) Vitamin D (d) Vitamin K

Answer : b

85. Which part became modified as the
tusk of elephant?
(a) Canine (b) Premolar
(c) Second incisor (d) Mular

Answer : c

86. Pair of ribs found in man-
(a) 12 (b) 10
(c) 14 (d) 11

Answer : a

87. In human digestive system, the
process of digestion starts in-
(a) Oesophagus
(b) Buccal cavity
(c) Duodenum
(d) Stomach

Answer : b

88. Volume of blood found in a healthy
person-
(a) 3- 4 liter (b) 4 – 5 liter
(c) 5 to 6 liter (d) 6 – 7 liter

Answer : b

89. Purification of blood takes place in-
(a) Lung (b) Heart
(c) Kidney (d) Liver

Answer : a

90. Invention of blood group is done by-
(a) Landsteiner (b) Levine
(c) Weniear
(d) Landsteiner & Weiner

Answer : a

91. Antigen presenting cells are
specialized cells present inall of the
following, except
(a) Kidney
(b) Lymph node
(c) Skin (d) Spleen

Answer : b

92. Which blood group is a universal
recipient?
(a) A (b) B
(c) AB (d) O

Answer : c

93. How many pair of nerve arises from
vertebral column
(a) 12 pair (b) 13 Pair
(c) 31 Pair (d) 33 Pair

Answer : c

94. Forman Magnum is an aperture
found in the –
(a) Ear (b) Lung
(c) Girdle (d) Skull

Answer : d

95. Filtration of blood occur in –
(a) Heart (b) Kidney
(c) Liver (d) Spleen

Answer : c

96. Malfunction of which organ causes
diabetes?
(a) Liver (b) Pancreas
(c) Kidney (d) Heart

Answer : b

97. Amocentesis is techniques use-
(a) To determine the sex of foetus
(b) To test of amion acid
(c) To test brain
(d) None of these

Answer : a

98. Which of the following is known as
master gland in man-
(a) Pancrease (b) Pituitary
(c) Adrenal (d) Thyroid

Answer : b

99. The hard enamel layer of teeth is-
(a) Calcium phosphate
(b) Calcium oxide
(c) Calcium hydroxyl apatitie
(d) Calcium hydroxide

Answer : c

100. Female reproductive harmons is-
(a) Extrogen (b) Progestron
(c) Relaxin (d) All of these

Answer : d
WhatsApp

Post a comment

0 Comments