Archive Pages

3/recent/post-list

GK MCQ Question Answers


gk important questions
GK MCQ Question Answers
Q1. New style of Persian known as sbaq-i-Hindi is said to have developed by -
1. Adim Khusrau
2. Nadim Khusrau
3. Amir Khusrau
4. None of these
Answer : 3. Amir Khusrau
Q2. In the Indian political arrangement's residuary power are vested with -
1. The Corner
2. The Centre
3. The Side
4. None of these
Answer : 2. The Centre
Q3. The credit of development of which musical instruments is given to Amir Khusrau ?
1. Piyano And Tabla
2. Sitar And Tabla
3. Harmonium And Tabla
4. None of these
Answer : 2. Sitar And Tabla
Q4. Quwwat-ul-Islam mosque is located in -
1. Gujrat
2. Bihar
3. Delhi
4. None of these
Answer : 3. Delhi
Q5. Turks learnt the use of the Arch and Dome method from -
1. The Namros
2. The Romans
3. The Manros
4. None of these
Answer : 2. The Romans
Q6. The preamble to our constitution makes a solemn resolve to constitute India into a -
1. Sovereign Socialist Secular Democratic Republic
2. Socialist Secular Democratic Republic
3. Sovereign Socialist Secular
4. None of these
Answer : 1. Sovereign Socialist Secular Democratic Republic
Q7. Citizenship in included in which part of the Indian constitution ?
1. Part I
2. Part II
3. Part III
4. None of these
Answer : 2. Part II
Q8. Loss of vision is caused by the deficiency of -
1. Vitamin A
2. vitamin B
3. Vitamin C
4. vitamin D
Answer : 1. Vitamin A
Q9. The Qutab Minar is said to have dedicated to Sufi Saint -
1. Qutub-ud-Din Bakhtiyar Karki
2. Sheikh Qutub-ud-Din Bakhtiyar Kaki
3. Sheikh Qutub-ud-Din Karki B
4. None of these
Answer : 2. Sheikh Qutub-ud-Din Bakhtiyar Kaki
Q10. Namdeva was a Bhakti saint in -
1. Maharashtra
2. New Delhi
3. Mumbai
4. None of these
Answer : 1. Maharashtra
Q11. Centre-state relations are mentioned in which part of the Indian Condtitution ? -
1. Part X
2. Part XI
3. Part XII
4. Part XIII
Answer : 2. Part XI
Q12. Scurvy is caused by the deficiency of -
1. Vitamin A
2. Vitamin B
3. Vitamin C
4. Vitamin D
Answer : 3. Vitamin C
Q13. Directive Principles of State Policy are included in -
1. Part IV of the Indian Constitution
2. Part V of the Indian Constitution
3. Part VI of the Indian Constitution
4. None of these
Answer : 1. Part IV of the Indian Constitution
Q14. How many fundamental duties are included in the Indian Constitutain ?
1. 10
2. 11
3. 12
4. 13
Answer : 2. 11
Q15. The states, having a population less than that of..., were exempted from constituting Panchayats at the intermediate level, -
1. Ten lakh
2. Twenty lakh
3. Thirty lakh
4. Fourty lakh
Answer : 2. Twenty lakh
16. Who is called as the father of Renaissance in India?
1) Swami Vivekanand
2) Swami Dayanand Saraswati
3) Raja Rammohan Roy
4) Keshav Chandra Sen
Answer : 3) Raja Rammohan Roy
17. Who had shown maximum retaliation against the British?
1. Sikhs
2. Rajputas
3. Marathas
4. Mughals
Answer : 1. Sikhs
18. Annie Besant established Home rule League in _____.
1. 1919
2. 1912
3. 1916
4. 1922
Answer : 3. 1916
19. Shahjahan built Moti Masjid in which city?
1. Jaipur
2. Agra
3. Delhi
4. Lahore
Answer : 2. Agra
20. What was the real name of Amir Khusro?
1. Abdul Khusro
2. Abdul Hussain
3. Abdul Khan
4. Abdul Hasan
Answer : 4. Abdul Hasan
21. Which one of the following is correctly matched?
1. Ellora – Shakas
2. Meenakshi Temple – Pallavas
3. Khajuraho – Chandelas
4. Mahabalipuram – Rashtrakutas
Answer : 3. Khajuraho – Chandelas
22. Indianisation of Civil Services is done by ------
1. Lord Mountbatten
2. Lord Lytton
3. Lord Ripon
4. Lord Curzon
Answer : 2. Lord Lytton
23. Which of the following country is known as the Country of Pagoda?
1. Malaysia
2. Mauritius
3. Myanmar
4. Bhutan
Answer : 3. Myanmar
24. Who was the author of ‘Geet Govind’?
1. Jaidev
2. Surdas
3. Kabir
4. Raidas
Answer : 1. Jaidev
25. Dandi March by Mahatma Gandhi was a part of:
1. Non cooperation movement
2. Civil Disobedience movement
3. Quit India movement
4. Home Rule movement
Answer : 2. Civil Disobedience movement
26. Who is known as Quaide Azam?
1. Mohammed Ali Jinnah
2. Maulana Abul Kalam Azad
3. Benazir Bhutto
4. A P J Abdul Kalam
Answer : 1. Mohammed Ali Jinnah
27. The Delhi sultan who imposed Jizya tax on Brahmins was --------
1. Balban
2. Muhammad Bin Tughlaq
3. Alauddin Khilji
4. Firoz Tughlaq
Answer : 4. Firoz Tughlaq
28. Who established ‘Gadar party’ and in which year?
1. Liaquat Ali in 1931
2. V.D Savarkar in 1915
3. Vallabh Bhai Patel in 1919
4. Lala Hardayal in 1913
Answer : 4. Lala Hardayal in 1913
29. Who among the following had not participated in the battle of 1857?
1. Nana Sahib
2. Tatya Tope
3. Bhagat Singh
4. Rani Lakshmibai
Answer : 3. Bhagat Singh
30. Who was the Mughal emperor of India when East India company was established in London?
1. Akbar
2. Jahangir
3. Shahjahan
4. Aurangzeb
Answer : 1. Akbar
31. Where was the first Buddhist council organized?
1. Pataliputra
2. Kashmir
3. Nalanda
4. Rajgir (Rajgrih1.
Answer : 4. Rajgir (Rajgrih1.
32. The great ‘silk route’ of India was started by-
1. Kanishka
2. Chandragupta
3. Ashoka
4. Pushymitra shunga
Answer : 1. Kanishka
33. Who among the following participated in the revolt of 1857?
1. Sahadat Khan
2. Ram Prasad Bismil
3. Bhagat singh
4. Batukeshwar Dutt
Answer : 1. Sahadat Khan
34. The Gupta ruler who had been titled as ‘Kaviraj’ was –
1. Srigupta
2. Chandragupta II
3. Samudragupta
4. Skandgupta
Answer : 3. Samudragupta
35. Who was the editor of ‘Samwad Kaumudi’
1. Raja rammohan Roy
2. Ishwar Chandra Vidyasagar
3. Rabindranath Tagore
4. Bankim Chandra Chatterji
Answer : 1. Raja rammohan Roy
36. Which of the following magazine had beam published by Mahatma Gandhi in South Africa?
1. Navjeevan
2. Indian Opinion
3. Harijan
4. African news
Answer : 2. Indian Opinion
37. ‘Lucknow pact’ was signed between Congress and the Muslim league by the effort of-
1. Bal Gangadhar Tilak
2. Sarojini Naidu
3. Mahatma Gandhi
4. Annie Besant
Answer : 3. Mahatma Gandhi
38. From which veda classical music has been taken?
1. Rig veda
2. Samaveda
3. Yajurveda
4. Atharva Veda
Answer : 2. Samaveda
39. Whose disciple was Sheikh Nizamuddin Auliya?
1. Sheikh Salim Chisti
2. Jamaluddin Suleman
3. Khwaja Moinuddin Chisti
4. Baba Farid
Answer : 4. Baba Farid
40. Who gave the slogan Jai-Hind?
1. Subhash Chandra Bose
2. Jawaharlal Nehru
3. Sardar Vallabh Bhai Patel
4. Mahatma Gandhi
Answer : 1. Subhash Chandra Bose
41. In which language ‘Maratha’ newspaper was published by Bal Gagadhar Tilak?
1. Hindi
2. Marathi
3. English
4. Gujarati
Answer : 3. English
42. Who rebuilt the top storey of Qutub Minar after it was destroyed by lightning?
1. Iltutmish
2. Qutubuddin Aibak
3. Ghiyasuddin Tughlaq
4. Firoz Shah Tughlaq
Answer : 4. Firoz Shah Tughlaq
43. Who was the commander of the army of Mahrana pratap in the battle of Haldighati ?
1. Man Singh
2. Sawai Singh
3. Rana Chundawat
4. Hakim Khan Sur
Answer : 4. Hakim Khan Sur
44. Which of the following dynasties was ruling over North India at the time of Alexaner’s invasion?
1. Nanda
2. Sunga
3. Maurya
4. Kanva
Answer : 1. Nanda
45. To which religion Sanchi Stupa is related?
1. Hindu
2. Muslim
3. Boudh
4. Jain
Answer : 3. Boudh
46. Of the following scholars who was the first to discover the traces of the Harappan Civilisation?
1. Sri John Marshall
2. RD Banerji
3. A. Cunningham
4. Daya Ram Sahani
Answer :
47. Jatakas are the stories of
1. Buddha's life
2. Buddha's previous lives
3. The lives of the future Buddhas
4. Great saints of Buddhism
Answer : 2. Buddha's previous lives
48. Of all the states in northern India in 6th century BC which of the following states emerged as the most powerful?
1. Anga
2. Magadha
3. Kashi
4. Kosala
Answer : 2. Magadha
49. Koutilya ( also known as Vishnugupta and Chanaky1. is the author of Arthasastra which has been compared with
1. Plato's State
2. Machiavelli's Prince
3. Karl Marx's Das Kapital
4. Hitler's Mein Kampf
Answer : 2. Machiavelli's Prince
50. Mohenjo-Daro is situated in
1. Montgomery district
2. Larkana district
3. Chandigarh area
4. Gujarat
GK MCQ Question Answers GK MCQ Question Answers Reviewed by Gk Corner on August 10, 2019 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.